FLYPLASSENS DAG 2003
Lørdag 6. september 2003 arrangerte Avinor, det tidligere Luftfartsverket, åpen dag på alle flyplassene i hele landet. De kalte arrangementet "Flyplassens dag"

I Vadsø ble nok den største attraksjonen forsvarets F16-fly som gjorde to overflygninger av flyplassen. Det skjedde etter at flyene hadde gjort en visitt over flyplassen i Kirkenes. Besøket av jagerne ble avklart bare minutter før flyene faktisk var der. Desto morsommere ble det for de fremmøtte OG arrangøren i Vadsø.

De to flyene kom først i relativt lav hastighet inn over plassen fra byen og forsvant deretter utover fjorden.
Flere regnet med at det var det eneste vi skulle få se av forsvaret denne dagen. Flyene var bare prikker i horisonten, mens spente øyne fulgte dem.
- De drar til Vardø, sa noen, og fikk støtte av andre:
- ja, de forsvinner.
Så gikk det en liten stund, flyene forsvant ikke og snart ble det konstatert at der kom de tilbake igjen. I høyde med blåbærlyngen på Kibymyra med etterbrennere var de to jagerne på tur tilbake mot flyplassen.
Denne gangen altså i en helt annen hastighet enn første gang.

De to flygerne avsluttet besøket i Vadsø men en vinkelrett utstigning fra oppstillingsplassen (det føltes i hver fall sånn - ikke sant Torfinn?) mens de fyrte av avledningsbluss - flares.
Et vakkert skue som fotografen bare delvis klarte å forevige.

Arrangementet varte fra klokken 10 til 14.
I og med at det ikke var annonsert om og når F16 skulle komme, var det ikke alt for mange som fikk med seg dette.

Imidlertid var det ganske mange som fant turen ut til Kiby denne flotte høstdagen i Vadsø.

Avinor stilte ut alle sine ulike kjøretøyer og delte ut godteri, solskjermer og caps til barna. Widerøe tok barna med på en stille og rolig tur på plattformen med sin elektriske lille bagasjebil.
Foruten F16 var det nok den flotte brannbilen på flyplassen til omlag 5 millioner som var
det største trekkplasteret for små og store barn.
Tålmodige bakkemannskaper kjørte mange turer på flystripa med tindrende barneøyne i førerhuset på det gulglinsende monsteret, som både hadde hylende sirene og sprutet vann.

Vi fra Vadsø modellflyklubb var litt beskjemmet over bare å ha to fly med. Men etterhvert dukket Bjørn opp. Han hadde HELDIGVIS bilen full av fly. Det ble selvsagt noen "plastfly", som Lyngvær noe foraktelig kaller ferdigmodeller, men også helikopter.

Vi satte opp noen bord vi fikk låne hos Vadsø kommune og la en duk på. Flyene på bildet er, fra venstre mot høyre:
Bjørns raptor helikopter, patriot, Seagul Low-wing, Ilsan Extra 300, Sig Skybolt og klubbens trainer.
Vi hadde ingen brannbil eller jagerfly, men fikk likevel fortalt flere hvor vi holdt til og når de kunne regne med at noen er og flyr. Både voksne og små og store barn viste stor interesse for flyene og motorene.
Ved neste høve manner vi oss opp og flyr en runde eller to.
Alt i alt ble dagen i Vadsø god reklame for Avinor, Widerøe og vi fikk da også litt ut av det.

Odd-Asbjørn 8. september 2003.